Sezona partyja i festivala u Hrvatskoj već naveliko traje, a osim u glazbeno-kulturnoj ponudi, brojni će si posjetitelji tijekom zabave dati oduška i u drugim popratnim izazovima. Da višednevno tulumarenje ne bi završilo s lošim posljedicama, Farmacia je pripremila vodič najčešćih problema s kojima ćete se susresti i predlaže kako se nositi s njima.

1. Mamurluk

Pretjeranom konzumacijom alkoholnih pića organizam se može otrovati do te mjere da će vam trebati i tjedan dana za potpuni oporavak. Donekle ćete spriječiti mamurluk ako i tijekom konzumacije alkoholnih pića pijete vodu.

Ako do mamurluka i dođe, pomoći može uzimanje vitamina B kompleksa, posebice B1, B2 i B6 jer su važni u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Antacidi na  bazi magnezijevih i aluminijevih soli mogu pomoći protiv žgaravice uzrokovane mamurlukom, a svježi voćni sokovi bogati vitaminima učinkovito vraćaju svježinu.

Simptomi koje osjećate poslije prekomjernog uzimanja alkohola su znakovi dehidracije koju je uzrokovao alkohol. Zato se potrebno rehidrirati uzimanjem većih količina vode odmah nakon buđenja - rehidriranje tijela ključno je u oporavku od mamurluka. U slučajevima kada samo uzimanje vode ne daje rezultate, potrebno je posegnuti za oralnim rehidracijskim solima koje će, osim tekućine, vratiti elektrolite u stanje ravnoteže.

2. Iscrpljenost

Iscrpljenost koju ćete osjećati zbog neispavanosti i premalo sna najlakše ćete napasti kombinacijom nadomjestaka prehrani. Ujutro će to biti probiotici, sibirski ginseng i karnitin, a navečer magnezij. Uz to, poželjno je dnevno popiti dvije šalice zelenog čaja.

3. Što ako izgorite

Simptomi sunčanih opeklina obično uključuju crvenilo kože, mjehuriće i odignuća koja mogu jako svrbjeti, izuzetnu osjetljivost kože na dodir, suhoću i ljuštenje kože.

Kako si možete pomoći? Opečenu i crvenu kožu možete vlažiti losionima, mlijekom ili kremama namijenjenima za nadraženu kožu od sunca.

Ako vas jako muči bol uzrokovana pečenjem zahvaćenog dijela kože, pomoći može uzimanje analgetika na bazi paracetamola ili ibuprofena. Olakšanje pružaju i umirujući oblozi od aloe vere, a dobro je nakon tuširanja na kožu nanijeti proizvode s uljima umirujućeg djelovanja, poput ulja čajevca, nevena ili kokosa, te piti puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju. Preporučuje se i korištenje hidratantne i hranjive kreme sedam do deset dana nakon nastanka opeklina. Naime, koža opečena od sunca sklona je ljuštenju, a redovito nanošenje takvih specifičnih krema pospješuje i ubrzava njezino zacjeljivanje.

4. Ubodi i ugrizi insekata

Boravak na otvorenom, osim štetnog djelovanja sunca, mogu nam zagorčati i različiti insekti čiji ubodi i ugrizi mogu biti nezgodni, pa i po život opasni. Ubodi komaraca, iako nisu  opasni, izazivaju svrbež i crvenilo, a pretjeranim češanjem možemo oštetiti kožu i izazvati infekciju. Koliko je moguće, treba se zaštititi odjećom, a nepokrivene dijelove tijela zaštititi repelentom, odnosno sredstvom koje se nanosi na kožu i svojim mirisom odbija insekte.

Ako ipak ne izbjegnete ubod, na mjesto uboda treba nanijeti neku antihistaminsku kremu ili gel za ublažavanje alergijske reakcije.

Vrlo su neugodni ubodi osa ili pčela koji izazivaju crvenilo, oteklinu i bol. U tom slučaju pomoći će hladni oblozi od vode, a vrlo je učinkovit i ledeni oblog. Ledeni oblog smanjit će oteklinu i bol, a potom mjesto uboda treba namazati kremom protiv alergije. U slučaju jače alergijske reakcije bit će potrebno uzeti i antihistaminik u obliku tablete. Posljedice uboda mogu biti i glavobolja, mučnina i osip šireg razmjera, a tada valja potražiti liječničku pomoć, kao i u slučaju uboda u područje grla ili jezika, zbog opasnosti od gušenja.

5. Promuklost i nadraženo ždrijelo

Iako se promuklost i nadraženo ždrijelo najviše javljaju u hladnijem dijelu godine, nisu isključeni ni u ljetno doba, pogotovo kad smo izloženi nepovoljnim vanjskim utjecajima što ih donose ljetni partyji. Preporučuje se liječenje početi otopinama za grgljanje, pastilama ili sprejevima s  antiseptičkim djelovanjem te sastojcima protiv bolova i upale.

6. Mučnina u vožnji

Bolest putovanja skup je simptoma kao što su vrtoglavica, mučnina i povraćanje. Bolest je uzrokovana vožnjom automobilom, autobusom, vlakom, brodom, avionom i nastaje kada smo izloženi stalnim promjenama kretanja: ubrzavanju, usporavanju, ljuljanju. Pomoći ćemo si izbjegavanjem teške i masne hrane prije i za vrijeme putovanja, a tijekom vožnje ne preporučuje se ni čitanje i upotreba mobitela ili računala. Prije puta preporučuje se lijek protiv razvoja bolesti putovanja ili preparat na bazi đumbira koji dokazano djeluje na ovu tegobu. O pravilnom uzimanjupreporuka je da se savjetujete s ljekarnikom.

7. Ogrebotine i žuljevi

Zbog pojačane aktivnosti ljeti se češće suočavamo i s ogrebotinama, posjekotinama i žuljevima - kad nam se nešto od toga dogodi, važno je spriječiti infekciju i moguće komplikacije te smanjiti bol. Ljekarnik će vam, na temelju konkretne situacije, savjetovati mogućnosti samoliječenja uz pomoć gaze i fiziološke otopine, antiseptika, flastera, pripravaka za ubrzavanje zacjeljivanja...