Od pojave sildenafila, tj. Viagre za pomoć u erektilnoj disfunkciji, niti jedan lijek kao Ozempic nije izazvao takvu pomamu kojoj svjedočimo zadnjih mjeseci. Doznajte sve o njegovim prednostima i nedostacima, o tome kome se zapravo propisuje i kada ga nije pametno uzimati. Piše Martina Šepetavc, mag. pharm. i voditeljica Centra ekspertize Farmacia.

Vrlo rijetko se određeni lijek nađe u fokusu medija, osim ako se ne radi o zahtjevima za dostupnost određenog lijeka na teret HZZO-a za liječenje oboljelih od rijetkih bolesti, organizacije dobrotvornih akcija za prikupljanje sredstava kako bi se pojedincu omogućilo liječenje određenom terapijom koja mu nije dostupna ili pak povlačenju nekog lijeka uslijed preporuka Agencije za lijekove.

Od pojave sildenafila, tj. Viagre za pomoć u erektilnoj disfunkciji, niti jedan lijek nije izazvao takvu pomamu kojoj svjedočimo zadnjih mjeseci. Okruženi smo natpisima o vrtoglavom porastu popularnosti lijeka semaglutida pod nazivom Ozempic i sličnih lijekova za mršavljenje.

Pogrešne poruke s društvenih mreža

Posljednjih nekoliko desetljeća razne dijete postale su kulturna norma koja se s neozbiljnom lakoćom promovira u talk show emisijama i časopisima o stilu života. Društveni mediji, a posebno TikTok, otkrili su novu, alarmantnu zabrinutost zbog porasta dismorfije tijela i lica kod mlađih generacija. Sve veći broj korisnika generacije Z odabrao je TikTok kao svoju primarnu tražilicu, a misteriozni personalizirani algoritam aplikacije sigurno je dobio kritiku zbog guranja proizvoda za mršavljenje, "thinspo" estetskih videa, opasnih dijeta poput povremenog višednevnog posta i drugih neprovjerenih medicinskih savjeta. Ne bi bilo iznenađujuće da je algoritam gurnuo sve gore navedeno ljudima koji su jednostavno htjeli znati više o tome što im injekcije semaglutida mogu učiniti.

Dijelu bolesnika koji je uzimao Ozempic tijekom nestašice je propisan inzulin. To može uzrokovati dobivanje tjelesne mase s lošijom glikemijskom kontrolom koja uzrokuje mikrovaskularne i makrovaskularne komplikacije

Međutim, slavne osobe poput Kim Kardashian, poduzetnici poput Elona Muska i influenceri na TikToku hvale dobrobiti ovog lijeka za mršavljenje uzrokujući nestašicu lijeka prvo u Sjedinjenim Američkim Državama, a koja se nakon toga proširila na ostatak svijeta. Važno je uspjeti se ugurati u haljinu koju je nosila Marylin Monroe kako bi se pokazali na crvenom tepihu, imati što više pregleda na društvenim mrežama, objaviti na Twitteru da za mršavljenje nije zaslužna promjena životnih navika u vidu tjelovježbe i uravnoteženih obroka, nego lijek.

Lijek koji su i neki liječnici, koji nisu specijalisti internisti ili endokrinolozi, propisivali na privatne recepte osobama koje imaju možda 3-5 kg viška kako bi stali u traperice od prošle godine ili izgledali odlično u kupaćem kostimu za vrijeme zimskih praznika u tropskim krajevima. Lijek koji je namijenjen oboljelima od šećerne bolesti tipa 2 koji zbog svega navedenog mjesecima nisu imali svoju terapiju koja im je potrebna.

Nestašica lijeka

Za to vrijeme oboljeli od šećerne bolesti dobili su uputu da smanje svoju dozu lijeka na polovicu kako bi ga imali što dulje, pa barem s djelomičnim djelovanjem. Nakon što su ga potrošili i s takvim poddoziranim načinom uzimanja, slijedilo je upućivanje specijalistima koji su lijek propisali kako bi im se propisao zamjenski lijek dok Ozempic ne bude ponovno dostupan i time se stvarale dodatne gužve u bolnicama ionako opterećenima listama čekanja. Nestašica ovog lijeka bila je frustrirajuća za bolesnike i zdravstvene radnike koji brinu o njima – liječnike i ljekarnike. Dijelu bolesnika koji je uzimao Ozempic nekoliko godina s dobrim rezultatima, a tijekom nestašice im je propisan inzulin, to može uzrokovati dobivanje tjelesne mase s lošijom glikemijskom kontrolom koja uzrokuje mikrovaskularne i makrovaskularne komplikacije.

Metodu liječenja pretilosti propisat će specijalist internist ili endokrinolog nakon dijagnostičke obrade. Lijekovi iz skupine GLP1-agonista poput semaglutida tu svakako imaju svoje mjesto, no liječenje pretilosti zahtijeva i promjenu životnih navika

Semaglutid se ubraja u skupinu lijekova pod nazivom glukagon-like-peptide-1 (GLP-1)-agonisti što znači da simulira hormon zvan GLP-1 koji regulira razinu šećera u krvi. Ako šećer u krvi poraste, hormon govori tijelu da proizvodi više inzulina, što zauzvrat snižava razinu šećera u krvi. Ova metoda djelovanja učinila je GLP-1 prekretnicom u liječenju šećerne bolesti tipa 2, ali se također pokazalo da isti hormon usporava prolaz hrane iz želuca u tanko crijevo, što može povećati osjećaj sitosti tako što bolesnici brže osjećaju sitost kada konzumiraju hranu. Studije su dokazale gubitak 10-15% tjelesne mase kod sudionika tijekom 68 mjeseci s uzimanjem lijeka jednom tjedno, ali isključivo u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom.

Zbog navedenoga lijek je tako i registriran, za liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i tjelovježbi. Za bolesnike koji nakon primjene dva oralna antidijabetika ili kombinirane terapije oralnim antidijabeticima i inzulinom, ne uspijevaju postići HbA1c<7% te koji, uz to, imaju indeks tjelesne mase ≥30 kg/m2 ili indeks tjelesne mase ≥28 kg/m2 i dokazanu kardiovaskularnu bolest. Lijek se propisuje na recept samo po preporuci specijalista internista ili endokrinologa. Nakon šestomjesečnog liječenja potrebno je procijeniti učinak liječenja, a nastavak liječenja moguć je isključivo ako postoji pozitivan odgovor na liječenje (smanjenje HbA1c za najmanje 0,5%) i/ili gubitak na tjelesnoj težini od 3%.

Nuspojave lijeka

Nuspojave lijeka nisu zanemarive jer često se javljaju mučnina, povraćanje, proljev ili zatvor, osjećaj težine u trbuhu, gastritis i umor. Dio bolesnika može razviti akutnu upalu gušterače, žučne kamence ili povećanu srčanu frekvenciju. Postojala je zabrinutost oko pojavnosti karcinoma štitnjače, međutim dokazana je povećana mogućnost obolijevanja na animalnim modelima, dok studije na ljudima nisu jednoznačne. Postavlja se pitanje je li prisutna pristranost u otkrivanju karcinoma gdje gubitak tjelesne težine čini čvoriće vidljivijima na vratu među onima koji su liječeni agonistima GLP-1? I/ili se bolesnici liječeni agonistima GLP-1 podvrgavaju strožem probiru na čvoriće štitnjače i/ili karcinom? Dok buduća istraživanja ne donesu nove spoznaje, preporuka je da osobe koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju članove oboljele od karcinoma štitnjače, ne koriste ovu skupinu lijekova.

Na popisu nuspojava lijeka ne nalazi se pojava pod kolokvijalnim nazivom "Ozempic face" koja se događa upravo kod osoba koje nemaju zdravstvenu indikaciju za korištenje ovog lijeka. To je fenomen u kojem ljudi relativno brzo gube na težini, zbog čega im lice mršavi. Tada se očito događa da izgledaju starije jer im je lice više naborano i opušteno uslijed gubitka potrebnih masnih jastučića koji doprinose elastičnosti kože. U tom slučaju u njih se javlja novo nezadovoljstvo izgledom pa se ponovo poseže za novim instant rješenjem, dodatnim kirurškim estetskim zahvatima za dosezanje zamišljenog, za njih idealnog izgleda.

Djeluje i na mišiće

Vrlo je lako biti namamljen u opsjednutost svojom idealnom težinom i indeksom tjelesne mase (BMI). Iako te brojke mogu imati smisla, također je ključno holistički razmišljati i o drugim zdravstvenim podacima. Prvenstveno se to odnosi na sastav tijela s obzirom na postotak masti, kostiju i mišića. Cilj je povećati ukupni udio nemasne mase tijela i time poboljšati sastav tijela. Skidanje viška masne mase, posebno visceralne masne mase koja se nakuplja u području trbuha, ima mnoštvo korisnih učinaka na zdravlje, dok je skidanje nemasne mase – što uključuje mišiće i kosti – povezano s lošijim zdravstvenim ishodima i lošijom kvalitetom života. Ako se naglo izgubi tjelesna masa, neizbježno dolazi i do određenog smanjenja nemasne mase što nije poželjno.

Dva su ispitivanja otkrila da se oko 40 posto gubitka težine izazvanog semaglutidom pripisuje smanjenju nemasne mase, što bi moglo značiti da lijek djeluje i na mišiće, a ne samo na masno tkivo. Isto tako, godinu dana nakon prestanka korištenja semaglutida i intervencije u promjenu životnih navika, u većini slučajeva vraćaju se dvije trećine izgubljene tjelesne mase što govori o potrebi za kroničnim pristupom pretilosti kako bi se korigirala tjelesna masa, a time i poboljšalo zdravstveno stanje bolesnika.

Ništa bez promjene životnih navika

Pretilost je rizik za obolijevanje od brojnih drugih ozbiljnih bolesti – kardiovaskularnih, karcinoma, šećerne bolesti tipa 2, moždanog udara, osteoartritisa, apneje, depresije. Metodu liječenja pretilosti propisat će specijalist internist ili endokrinolog nakon dijagnostičke obrade. Lijekovi iz skupine GLP1-agonista poput semaglutida tu svakako imaju svoje zasluženo mjesto, a liječenje pretilosti zahtijeva doživotnu promjenu životnih navika uz kontrole kod liječnika.

Vidjeli smo zadnjih mjeseci da lijek koriste i oni koji nisu pretili ili oboljeli od šećerne bolesti tipa 2 pa treba biti svjestan da su njihove potencijalne koristi od gubitka masnoće minimalne

Međutim, vidjeli smo zadnjih mjeseci da lijek koriste i oni koji nisu pretili ili oboljeli od šećerne bolesti tipa 2 pa treba biti svjestan da su njihove potencijalne koristi od gubitka masnoće minimalne i malo je vjerojatno da će nadoknaditi zdravstvene rizike povezane sa smanjenom nemasnom masom.

Zaključak

Zaista ne postoji nešto poput čarobne formule za mršavljenje. Brzo ili jednostavno rješenje gotovo uvijek dolazi s nedostacima. Uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost temelj su za dulji, zdraviji i kvalitetniji život. S Ozempicom ili bez Ozempica koji treba biti dostupan bolesnicima kojima je doista potreban.