Dolazak kišnih dana i hladnijeg vremena roditeljima školske i vrtićke djece svake godine iznova donosi stare brige - kako zaštititi dijete od učestalih infekcija i povećati otpornost organizma. Iako ne postoji čarobna formula koja bi bila učinkovita za svako dijete, temeljne preporuke uvijek su iste i dobro ih je primjenjivati.

Boravak u zatvorenom

Zimski dani, osobito za djecu koja su dio kolektiva, znače više boravka u zatvorenom prostoru s puno djece i bitno manje aktivnosti na otvorenom.

  • Za zdravlje sluznice dišnog sustava iznimno je bitno osigurati dovoljnu vlažnost sluznice i dobro provjetravanje prostora u kojem djeca borave. Potrudite se osigurati djeci aktivnosti na otvorenom kad god je to moguće. Mnogi stručnjaci koji rade s djecom slažu se u tome da su djeca rumenih obraza, s iscjetkom iz nosa zbog trčanja na svježem zraku, ujedno najzdravija djeca.
  • Ako nije moguće na ovaj način sluznicu održati vlažnom i zdravom, preporučljivo je ispirati djeci nos izotoničnom otopinom morske vode, osobito onoj koja idu u vrtić ili školu i dulje vrijeme provode u prostorijama s toplim i suhim zrakom.
  • Nemojte zaboraviti ni na važnost higijene ruku, uravnotežene prehrane i dovoljne količine sna koje vaše dijete treba.
  • Uravnoteženom prehranom ćete, između ostalog, osigurati djeci dovoljnu količinu željeza, čime će biti smanjena i njihova podložnost infekcijama. Istovremeno će probavne bakterije u njihovim crijevima imati dovoljnu količinu prebiotika, vlakana koja služe kao hrana probavnim bakterijama.

Dobra crijevna flora

Zdravlje crijeva i dobra crijevna flora ključni su u očuvanju dobrog imunološkog odgovora djece i odraslih. Crijevna mikrobiota kompleksan je mikrobiološki ekosustav, većinom sastavljen od bakterija. Sastav mikrobiote je dinamičan i varijabilan i u velikoj mjeri ovisi o prehrani, unosu lijekova i odabranih sojeva probiotskih bakterija. Kako se 70% imunokompetentnih stanica nalazi upravo u crijevima, poželjno je razmišljati o unosu probiotika u slučaju kroničnih i ponavljajućih infekcija kod djece. Primjenom ciljanih bakterijskih sojeva možemo utjecati na populaciju obrambenih stanica T-limfocita tako da potičemo Th1 imunološki put, čija je primarna funkcija obrana od unutarstaničnih agresora (virusi, patogene bakterije i gljivice).

Vitamin D

Vitamin D je esencijalan vitamin za dobru funkciju imuniteta, a istovremeno koči neželjene imunološke reakcije kod autoimunih bolesti. Kod beba se redovito suplementira, međutim i starijoj bi djeci koristila podrška obrambenoj funkciji tijela u obliku dodataka prehrani s vitaminom D, osobito zbog manjeg boravka na suncu tijekom zimskih mjeseci. Dnevna doza bila bi 400 IU ili više, ovisno o starosti djeteta, životnom stilu i drugim faktorima o kojima možete popričati sa svojim ljekarnikom.

Propolis i matična mliječ

Ako je dijete starije od 3 godine i nije alergično na pčelinje proizvode, med i drugi pčelinji proizvodi poput propolisa i matične mliječi mogu biti vrlo učinkoviti pomoćnici u borbi protiv infekcija dišnog sustava. Propolis često nazivamo prirodnim antibiotikom zbog izraženih antimikrobnih svojstava. Matična mliječ ima snažno imunomodulirajuće djelovanje, što znači da će pomoći tijelu u pravilnom imunološkom odgovoru na vanjske utjecaje. Pritom se treba brinuti o unosu standardiziranih pripravaka propolisa i matične mliječi kako bismo bili sigurni da sadrže dovoljne količine djelatnih tvari. Prednost pripravaka s medom je i u tome što su ukusni, djeca ih rado uzimaju i mogu poslužiti kao zdrava zamjena za šećer i slatkiše.

Echinacea

Među imunostimulativnim biljkama treba istaknuti ekstrakt korijena biljke Echinacea purpurea. Novije tehnologije ekstrakcije korijena ove biljke učinile su pripravke ove biljke vrlo učinkovitima u stimulaciji nespecifične (urođene) imunosti, uz istovremeno moduliranje specifične (stečene) imunosti u smislu poticanja proizvodnje antitijela. Ako echinaceu kombiniramo s ekstraktima lista crnog ribiza, bazge ili ploda čempresa, mogu se postići vrlo dobri rezultati u prevenciji infekcija, ali i ubrzati oporavak u trenutku kada su se simptomi već pojavili. Pritom je vrlo važno razgovarati s ljekarnikom o odabiru pripravaka za dijete, s obzirom na moguća ograničenja u primjeni zbog dobi ili zdravstvenog stanja djeteta poput alergija ili autoimunih bolesti.

Kolostrum prah

Korisna potpora dječjem imunitetu može biti i kolostrum prah. Dobiva se iz mliječnih žlijezda sisavaca odmah nakon poroda. Djeluje vrlo stimulativno na nespecifičnu imunost tijela podižući aktivnost makrofaga. Time se jača takozvana prva linija obrane organizma od virusa i smanjuje opasnost od superinfekcije bakterijama. U ponudi dodataka prehrani postoje pripravci koji kombiniraju kolostrum, probiotike i prebiotike i kao takvi čine vrlo korisnu kombinaciju aktivnih sastojaka u prevenciji bolesti ili u oporavku dječjeg organizma nakon antibiotske terapije.

Zahvaljujući napretku znanosti i tehnologije, danas za svako dijete postoji kombinacija pripravaka koja je za njega optimalna, s obzirom na dob, zdravstveno stanje i životne navike. Iako svakom imunološkom sustavu ponekad treba malo vjetra u leđa, ne zaboravite da su osnove - kvalitetan san, prehrana i dovoljno aktivnosti na svježem zraku - još uvijek najvažniji stupovi dobrog dječjeg imuniteta.