Ljeto nam se bliži, a jake zrake sunca čine nas svjesnima važnosti zaštite naše kože. Za vanjsku zaštitu koristimo različite kreme, serume, maske i različite druge preparate, no možemo li kožu zaštititi iznutra? Odgovor na ovo pitanje je „DA, možemo!“, unosom određenih nutrijenata bitnih za zdravlje kože. Jedan takav je i vitamin C!

Vitamin C i njegovi izvori

Vitamin C je vitamin topiv u vodi te snažan antioksidans s brojnim funkcijama u ljudskom organzimu. Ljudsko tijelo ga ne može samo sintetizirati te ga je potrebno unijeti hranom i/ili dodacima prehrani, stoga se smatra esencijalnim nutrijentom. Najbogatiji izvori vitamina C su svježe voće i povrće, npr. citrusno voće, zelena paprika, jagode, brokula, šipak, višnja, crni ribiz, kupus, prokulica, repa… Valja napomenuti kako najveću koncentraciju biljnog vitamina C sadrži plod egzotične biljke iz andskih predjela - camu camu. Camu camu sadrži čak 2,4-3 g vitamina C na 100 g namirnice, a zbog sadržaja brojnih drugih nutrijenata (kalcij, magnezij, željezo, mangan, cink, vitamin B12, polifenoli, karotenoidi…) smatra se superhranom te funkcionalnom namirnicom, a s obzirom na gto da je sirov camu camu jako kiseo, popularan je kao dodatak prehrani.

Vitamin C i zdravlje kože

Za zdravlje kože bitno je izdvojiti nekoliko najvažnijih načina na koji vitamin C može pomoći, a to su: sinteza kolagena, antioksidativna aktivnost te fotoprotektivna uloga.

Vitamin C je bitan i neophodan faktor za sintezu kolagena jer služi kao kofaktor enzimima potrebnim za stabilizaciju i umrežavanje molekula kolagena. Kolagen je važna komponenta kože. Ima ulogu u jačanju kože, kao i održavanju njezine elastičnosti i hidratacije.

Nadalje, vitamin C je i važan antioksidans u našem tijelu. Učinkovito gasi potencijalno štetne slobodne radikale, štiteći naše stanice od oksidativnog oštećenja. Što se tiče zdravlja kože, antioksidativan učinak je povezan s fotoprotektivnom ulogom. UVA zrake uništavaju kolagen, elastin, proteoglikane i druge stanične strukture kože. Drugim riječima, uzrokuju starenje kože, a potencijalno može doći i do formiranja melanoma, zloćudnog tumora kože. S druge strane, UVB zrake uzrokuju opekline, nastanak ROS-a, mutacije i melanom.

Kako bismo se potpuno zaštitili od štetnog djelovanja sunca i UV zračenja, neće nam biti dovoljne isključivo kreme sa zaštitnim faktorom jer one blokiraju samo 55 % slobodnih radikala. U tu je svrhu uz kremu potrebno koristiti i antioksidans, a vitamin C jednako je učinkovit protiv UVA i UVB zraka.

Zašto prirodni vitamin C?

Vitamin C je moguće ekstrahirati iz nekog biljnog izvora, ali ga i proizvesti sintetskim putem. Prirodan i sintetski vitamin C jednaki su po kemijskoj strukturi i funkcijama. Međutim, konzumacija vitamina C iz prirodnog izvora (hrana ili ekstrahirana hrana) smatra se puno poželjnijim izborom. Vitamin C iz prirodnog izvora u sinergiji s drugim tvarima može imati jači antioksidativni učinak te jaču biološku funkciju.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. Kao prirodan vitamin C, bioraspoloživiji je i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1), a jedna kapsula osigurava 75 mg prirodnog vitamina C. Dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % PU vitamina C za žene te 167 % PU za muškarce.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks doprinosi:

  • održavanju normalne funkcije imunološkog sustava
  • normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
  • zaštiti stanica od oksidativnog stresa
  • smanjenju umora i iscrpljenosti
  • normalnom funkcioniranju živčanog sustava
  • normalnoj psihološkoj funkciji
  • povećanju apsorpcije željeza