Strije su problem s kojim se ne suočavaju samo trudnice, već i druge odrasle osobe kao i tinejdžeri. Pojavljuju se i kod žena i kod muškaraca, dječaka i djevojčica.

Strija je vrsta ožiljka koji nastaje kada se naša koža brzo rasteže ili smanjuje. Nagla promjena uzrokuje pucanje kolagena i elastina koji podupiru kožu. Kako koža zacjeljuje, mogu se pojaviti strije.

Ne razvijaju svi strije na svojoj koži. Čini se da fluktuirajuća razina hormona igra važnu ulogu u njihovu nastanku. Povećan rizik imaju osobe s genetskim predispozicijama.

Strije pogađaju osobe koje naglo izrastu u pubertetu,  nerijetko ih dobivaju trudnice, osobe koje naglo gube ili dobivaju na težini ili pak one osobe koje počnu s treninzima s utezima te naglo dobiju mišiće. Dugotrajno nanošenje kortikosteroida na kožu također može uzrokovati strije.

Kada se strije prvi put pojave, obično su crvene, ljubičaste, ružičaste, crvenkasto-smeđe ili tamno smeđe, ovisno o boji kože.  S vremenom, boja blijedi, a uske trake tonu ispod kože. Prijeđete li prstom preko zrele strije, često osjećate blago ulegnuće na koži.

Ne izgledaju sve strije jednako. Razlikuju se ovisno o tome koliko dugo ih imate, što ih je uzrokovalo, gdje

se nalaze na tijelu i tipu kože. Uobičajene varijacije uključuju:

  • uvučene pruge ili linije na trbuhu, grudima, bokovima, stražnjici ili drugim mjestima na tijelu
  • ružičaste, crvene, crne, plave ili ljubičaste pruge
  • svijetle pruge koje blijede u svjetliju boju
  • trake koje pokrivaju velika područja tijela

Mogu li se riješiti strija?

Kao i svaki ožiljak, strije su trajne, ali kontinuirano tretiranje dobrim proizvodom može ih učiniti znatno manje vidljivima.

Elancyl Stretch Mark Prevetion krema je za sprječavanje nastanka i ublažavanje izraženosti, veličine i

boje strija u adolescenciji, trudnoći (nakon 4. mjeseca) i kod značajnih varijacija tjelesne težine.

Elancyl za sprječavanje strija pomaže spriječiti pojavu novih strija i smanjuje nove strije.