Osjećate li da hrana dugo „stoji“ u želucu? Osjećate li mučninu, težinu u želucu i nadutost nakon obroka? Imate li osjećaj grča u želucu nakon obroka? Osjećate li bol u želucu?

Svi ovi simptomi javljaju se kod otežane probave. Otežana probava zahvaća velik broj ljudi i često se nekoliko simptoma javlja istovremeno. Nažalost, suvremena medicina još nije potpuno utvrdila organski uzrok ovih problema. Ako se pak javlja i bol u gornjem djelu probavnog sustava, takvo stanje naziva se dispepsijom.  Dispepsiju uzrokuju različiti čimbenici poput nekih lijekova ili pak stres te se liječenjem i osnovnim promjenama životnog stila većina osoba može osloboditi ovoga stanja.

U većini slučajeva u podlozi ne postoji organska bolest ili infekcija. No u nekih osoba dispepsija može biti rezultat gastroezofagealnog refluksa, želučanog ulkusa ili u najgorem mogućem slučaju, karcinoma želuca.  Životni tempo, neredovita i neadekvatna prehrana značajno doprinose pogoršanju neželjenih simptoma koje se nerijetko javljaju u periodima kada ih najmanje očekujemo. Problemi s otežanom probavom značajno narušavaju kvalitetu života te je od iznimne važnosti pronaći rješenje koje će učinkovito ublažiti simptome i ukloniti tegobe.

Prije početka liječenja lijekovima često je preporuka obratiti pažnju na stil života, promijeniti prehrambene navike i svakako uključiti redovitu tjelovježbu. Od pomoći mogu biti dodaci prehrani s biljnim ekstraktima koji blagotvorno djeluju na probavni sustav.

  1. Ako je prisutan osjećaj mučnine, đumbir može biti od pomoći obzirom da aktivne tvari djeluju na smanjenje mučnine. Đumbir štiti želučanu stijenku te povećava gastričko pražnjenje čime olakšava osjećaj zadržavanja hrane nakon obroka. 
  2. Matičnjak, čiji miris podsjeća malo na miris limuna, često se konzumira u obliku čaja. Njegovi aktivni sastojci smanjuju upalu te blagotvorno djeluju na opuštanje grčeva probavnog sustava.
  3. Kamilica je biljka koja se tradicionalno koristi kao pomoć u smanjenju probavnih nelagoda. Njezini aktivni sastojci smanjuju upalu te blago djeluju na opuštanje glatkog mišićja probavnog sustava.
  4. Gorke biljke poput srčanika potiču stvaranje probavnih sokova čime olakšavaju probavu.
  5. Sladić olakšava probavne funkcije, a zahvaljujući svojim aktivnim sastavnicama smanjuje upalu te ublažava probavne simptome poput osjećaja pečenja i boli.

Dobar primjer su Gastritol pastile, dodatak prehrani koji sadrži ekstrakte lista matičnjaka, prah korijena sladića te ekstrakte cvijeta prave kamilice i podanka đumbira koji sinergijski doprinose normalnoj funkciji probave, pomažu u smanjenju probavnih nelagoda te olakšavaju probavne funkcije. Gastritol pastile jednostavne su i praktične za primjenu.